تاریخچۀ تجارت بینالمللی
درست است که تجارت بین المللی یکی از حرفههای داغ و پرسود هزاره جدید است. اما چندان موضوع جدیدی نیست. زیرا که در قرن 17 کشتیهای قایقرانی سریع بهنام Clippers با خدمه، مخصوص حمل ونقل چای از چین و ادویهجات از هندشرقی به کشورهای اروپایی مختلف بودند و حتی عقبتر از آن در قرن های 14 و 15 میلادی و از زمان مارکو پولو، کاروان های بزرگ محمولههای ابریشمی و ادویهجات، وجود داشتند.
اگر باز هم به عقبتر برویم با قبیلههایی روبرو میشویم و میبینیم آن زمان بین قبیلههای بدوی هم تجارت وجود داشته است. زیرا همیشه یک گروه یا یا منطقه یا کشور دارای محصولات و خدماتی است که توسط دیگران در اقصی نقاط دنیا تقاضا میشود.
از آنجایی که جهان هرروز شاهد پیشرفت بیشتر تکنولوژی است، تجارت بینالمللی نیز، از نظر سود و رضایت شخصی، با ارزشتر و کارآمدتر میشود، بنابراین اهمیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی تجارت بینالملل در عصر صنعتی امروز مورد توجه قرار گرفته است.
تجارت بینالملل در طول سالها با توجه به مزایای بسیاری که به کشورهای مختلف در سراسر جهان ارائه میدهد، رونق زیادی یافته است. در واقع تجارت بینالمللی، مبادله خدمات، کالاها و سرمایه بین کشورها و مناطق مختلف است و بخش مهمی از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل میدهد. این یکی از منابع مهم درآمد برای کشورهای در حال توسعه نیز محسوب میشود.
برخی از مزایای مهم تجارت بینالمللی
-
افزایش رقابت داخلی
-
بهره گیری از تکنولوژی تجارت بین المللی
-
افزایش فروش و سود
-
افزایش پتانسیل فروش محصولات موجود
-
حفظ رقابت هزینه ها در بازار داخلی
-
افزایش پتانسیل درگسترش کسب و کار
-
به دست آوردن سهم بازار جهانی
-
تثبیت نوسانات فصلی بازار
-
کاهش وابستگی به بازارهای موجود
دریافت مشاوره بازرگانی در تجارت بینالمللی به مشتریان کمک میکند تا از میان انبوه محصولات، یک محصول خاص را بر اساس ارزیابی دقیق بازار فروش در کشور انتخاب و خرید نمایند. با انتخاب محصول درست و واردات یا صادرات آن به رشد اقتصادی و رفع نیازمندی های بازار کشور نیز کمک کنند.
تجارت بینالمللی باعث افزایش بهرهوری در تولید میشود؛ چرا که کشورها سعی میکنند روشهای بهتر تولید را برای کاهش هزینهها امتحان کنند تا در رقابت باقی بمانند. در واقع کشورهایی که میتوانند محصول خود را با کمترین هزینه ممکن تولید کنند، قادر به کسب سهم بیشتری در بازار خواهند بود.
بنابراین انگیزه برای تولید به طور موثر ایجاد میشود و این امر به افزایش استانداردهای محصول کمک میکند و مصرفکنندگان محصولاتی با کیفیت مناسب برای مصرف خواهند داشت.
از دیگر منافع تجارت بینالمللی میتوان به ایجاد اشتغال بیشتر از طریق ایجاد صنایع جدیدتر برای تامین نیازهای کشورهای مختلف اشاره کرد و به این ترتیب به کاهش میزان بیکاری کمک خواهد کرد. همچنین تجارت بینالمللی یک کشور را قادر میسازد که کالاهای مصرفی را که نمیتواند در مرزهای خود تولید کند و یا تولید آن ممکن است هزینه بسیار بالایی داشته باشد، ارزانتر از و از طریق واردات خارجی به دست آورد.
برنده یا بازنده در تجارت بین المللی
فعالیت در حوزه تجارت بینالملل اغلب با واردات یا صادرات برای شرکتهای کوچک و متوسط شروع می شود. اما مهمترین مسئله این است که در مرحله اول نیازمند بازاریابی، دانش فنی و تجربه کافی است. زیرا ورود به بازرگانی بینالمللی شامل موانعی است که می تواند منافع شما را در بازارهای بینالمللی به طور جدی به خطر بیاندازد.
این درست است که بین المللی شدن میتواند برای هر شرکتی از لحاظ کاهش هزینه (انتقال)، تمایز بازار (صادرات) و توسعهی نقاط قوت اصلی، مانند: مزیتهای رقابتی مفید باشد و یک عامل کلیدی برای رشد محسوب میشود.
اما علیرغم این مزیتها ممکن است به خاطر موانع تجاری، مشکلات فنی و تجربه و دانش کم، یا عدم شناخت افراد در مراودات تجاری به شکست و از دست دادن سرمایه و زمان ختم شود.